Stel je voor dat je WordPress website een formule 1 auto is. Je wilt de race winnen op internet (bovenaan in de zoekresultaten van de zoekmachines). Om kampioen te worden, moet je wagen goed zijn afgestemd (geoptimaliseerd) op snelheid, maar je moet ook rekening houden met andere zaken. Om je te helpen, vind je in dit artikel 11 Tips om je WordPress website sneller te maken
De baan, het weer, de vaardigheden van de monteurs, je concurrenten, dit alles heeft invloed op de prestaties van jouw wagen. Je wilt er voor zorgen dat je auto zo efficiënt mogelijk rijdt, met maximale prestaties. Wat ga je doen om dat te bereiken?
Je houdt je auto in topvorm. Regelmatig onderhoud zorgt daarvoor: schone olie, koelvloeistof en luchtfilters. Ook zorg je voor goede bandenspanning, vervang je tijdig de banden en remblokken en ga zo maar door.
Een website moet je onderhouden, net als je auto
Dit geldt ook voor je WordPress site, alleen is dat veel makkelijker dan bij een auto. Doorloop onderstaande stappen en kijk er daarna (door automatisering) nog nauwelijks naar om.
01. Kies een goede webhost
De eerste tip voor een snellere WordPress-site die helpt om beter te scoren in de resultaten van zoekmachines. Daarnaast zorgt het voor blije bezoekers van je website, die niet hoeven te wachten totdat je website eindelijk geladen is.
Om in autovergelijkingen te blijven praten, doe je gordel om en maak je klaar voor een wilde rit. Maak nu eerst een back-up van je website (weet je niet hoe? vraag het ons!) en ga aan de slag met de optimalisatie!
Het maakt niet uit hoe snel, duur en goed afgesteld je blitse bolide is, als de weg waarop hij rijdt vol zit met kuilen, verkeersdrempels, versperringen of files, dan kom je niet goed vooruit.
De server van je hostingbedrijf is de basis waarop je WordPress site loopt. De eerste stap om ervoor te zorgen dat je website zo snel mogelijk werkt, is door een goed webhostingbedrijf te kiezen.
Als je alleen een simpele blog met relatief weinig bezoekers hebt, volstaat een hostingpakket met gedeelde hosting en minimale servereisen. Heeft de server van je webhost te weinig vermogen voor het verkeer (bezoekers) dat op je website komt (je hebt bijvoorbeeld een webshop), dan zal deze te maken krijgen met een slechte respons en lange laadtijden.
Het is heel gebruikelijk om veel sites te plaatsen op een gedeeld hostingplan met onvoldoende RAM en CPU. De serverbronnen worden gedeeld met tientallen zoniet honderden andere websites (vandaar de term shared hosting). Gaat de snelheid van je website niet met sprongen vooruit nadat alle optimalisatietaken zijn uitgevoerd? Bedenk dan eens of je een ander hostingpakket nodig hebt.
TIP! Check in ieder geval of je hostingbedrijf de nieuwste technologieën ondersteunt, zoals PHP 7 (of hoger), HTTP / 2 en TLS 1.3.
02. Gebruik een snel thema
Als de carrosserie van je auto niet is ontworpen op snelheid, zul je nooit vooraan in de race eindigen. Hetzelfde geldt voor het hebben van een motor van mindere kwaliteit.
Een thema is de carrosserie van je auto en een raamwerk is als zijn motor. Bij een website betekent dit dat ze goed gecodeerd moeten zijn en snel worden geladen. Zeg nee tegen thema’s die veel afbeeldingen en scripts bevatten en dus veel tijd nodig hebben om te laden.
Een ‘responsive’ website
De meeste WordPressthema’s die nu beschikbaar zijn, zijn ‘responsief‘. Dat wil zeggen dat ze de website automatisch aanpassen aan het apparaat waarop gekeken wordt (of het nu desktop, laptop, tablet of telefoon is). Bezoekers van je websites (en ook zoekmachines) zullen je hiervoor dankbaar zijn en je overladen met bloemen en cadeau’s.
Oburon Design werkt standaard met het ‘Divi’ thema van Elegant Themes. Dit thema is zeer uitgebreid en heeft een eigen pagina bouwer (Divi Builder) waarmee je de meest wilde ontwerpen kunt bouwen (waarbij je voor ieder apparaat waarop de site bekeken wordt, de bezoeker een aangepast ontwerp kunt laten zien).
03. Website cache (plug-in)
Wat als je formule 1 wagen door de bochten zou kunnen rijden zonder snelheidsverlies? Cache plug-ins helpen je WordPress website om dat te doen.
Cache is een opslagplaats waarin veelgebruikte data tijdelijk wordt opgeslagen om er zo sneller toegang tot mogelijk te maken. Op je computer worden hier de tijdelijke internetbestanden mee bedoeld.
Caching helpt je site sneller te laden door CSS- en JavaScript-bestanden te verkleinen en te combineren. Ze verminderen de reactietijd van de server door een HTML-versie van de meest bezochte pagina’s (of berichten) te ‘cachen’. Op deze manier hoeft de browser van de gebruiker niet te wachten tot de server de gevraagde pagina dynamisch genereert.
De meeste cache plug-ins bevatten (naast de cache) functies zoals: Compressie, Browser- en Object Cache, CDN-integratie, beeldoptimalisatie, monitoring van downtime van sites en nog veel meer.
Enkele van de beste (gratis) en populaire cache-plug-ins zijn: W3 Total Cache, WP Super Cache, WP Fastest Cache en Hummingbird.
Hummingbird Pro (van WPMudev) gaat nog een paar stapjes verder. Ze laat je WordPress-sites door bochten vliegen alsof deze er niet zijn.
In combinatie met Smush Pro en Defender Pro vormt Hummingbird Pro een trio van de meest essentiële plug-ins voor WordPress. Samen zorgen ze voor een groot deel van de in dit artikel genoemde optimalisatietaken.
TIP! Bij Oburon Design websites waarop een onderhoudspakket wordt afgesloten, wordt iedere WordPress-installatie standaard geleverd met deze drie plug-ins.
04. Gebruik CDN voor je afbeeldingen
Een content delivery network (of CDN) is een groep verbonden servers over de hele wereld, waarbij elke server een kopie van de bestanden van je site bewaart. Dit neemt het zware werk van je hosting over door je afbeeldingen, CSS en Javascript aan te bieden.
Afhankelijk van de locatie van je bezoeker, stuurt een CDN de inhoud van de dichtstbijzijnde server. Dit geeft een grote verbetering in snelheid. Je verbetert zo de laadtijden van je pagina’s enorm, waardoor bezoekers nauwelijks wachttijden hebben.
Om in racetermen te blijven. Je koopt niet één racewagen, maar een loods vol. Op ieder raceparcours ter wereld zet je een wagen neer, klaar voor de start. Met racewagens zou dit een erg dure oplossing zijn, maar in de digitale wereld is dit eenvoudig te realiseren.
Populaire CDN’s zijn: CloudFlare, StackPath / MaxCDN en Amazon CloudFront. Sommige hiervan, zoals CloudFlare, bieden een gratis abonnement dat fatsoenlijk genoeg is voor de meeste websites met weinig verkeer. Als u echter een website heeft met veel verkeer, is het raadzaam om te zoeken naar een premium CDN.
Oburon Design biedt in zijn onderhoudspakketten met Hummingbird en Smush Pro de mogelijkheid aan voor het gebruik van CDN.
05. Schakel Gzip-compressie in
Gzip-compressie is een methode om bestanden kleiner te maken voor snellere netwerkoverdrachten. Het is ook de naam van de indeling van het gecomprimeerde bestand (.gzip).
In sommige gevallen kan Gzip de bestandsgrootte met bijna 95% verkleinen, hoewel de compressieverhouding van de gemiddelde bestandsgrootte veel lager is. Voor een website is een winst van enkele Kb’s echter al een hele verbetering voor de laadtijd van de pagina. Het kan het verschil betekenen tussen een bezoeker die de website verlaat voordat de pagina is geladen, of nog even blijft om e website verder te bekijken.
Het beste deel van Gzip-compressie is dat het allemaal op de server gebeurt. Wanneer de browser van uw gebruiker uw webhost om de bronnen vraagt, zijn gecomprimeerde Gzip-bestanden klaar om zonder vertraging te worden verzonden.
07. Update regelmatig (WordPress, plug-ins en thema)
Een verantwoordelijke autobezitter houdt zijn voertuig altijd netjes en schoon. Een WordPress-site-eigenaar moet dat ook doen.
Het komt geregeld voor dat een autofabrikant een bepaald model terugroept om kritieke, soms zelfs levensbedreigende ontwerpfouten op te lossen. WordPress-site hoef je gelukkig niet terug te sturen naar de fabriek. Het enige dat je hoeft te doen, is bijwerken. Gelukkig kan dat me één druk op de knop!
WordPress is een open source-project waaraan duizenden mensen meewerken. Daarom wordt het regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en kritieke bug- en beveiligingsoplossingen.
Je WordPress-thema en plug-ins hebben hun eigen updates. Zorg dat ook deze tijdig worden bijgewerkt. Gebeurt dit niet, kan de site niet alleen kwetsbaar worden voor beveiligingsrisico’s, maar kan deze ook traag en onbetrouwbaar worden.
Met de plug-ins die Oburon Design standaard gebruikt kan dit proces worden geautomatiseerd, dan heb je er geen omkijken meer naar en kun je je met andere zaken bezig houden, zoals bijvoorbeeld ondernemen!
06. Installeer alleen essentiële plug-ins
Te veel WordPress-plug-ins zijn bedreiging voor je website. Elke plug-in die je installeert, ongeacht de functie, kan de website vertragen. Verwijder alle plug-ins die niet per se noodzakelijk zijn.
Gebruik alleen goed gecodeerde plug-ins en probeer het aantal plug-ins op uw website tot een minimum te beperken. Het is aan te raden voor de volgende drie zaken een plug-in te gebruiken: Beveiliging, SEO en Optimalisatie.
Beveiligingsproblemen
En dan is er ook nog de kwestie van beveiliging. Kwetsbaarheden binnen het WordPress systeem worden vaak geïntroduceerd door plug-ins die niet aan de normen voldoen. De kern van WordPress is redelijk veilig en kritieke beveiligingsproblemen worden opgelost zodra iemand ze opmerkt, maar hetzelfde kan niet worden gezegd over de plug-ins, zelfs de meest populaire.
Nu is de tijd om een grote schoonmaak te houden binnen je plug-ins!
08. Optimaliseer de database van je website
De binnenkant van een auto raakt na verloop van tijd vervuild. Dat is vervelend, maar onvermijdelijk. Het oliefilter, luchtfilter, motorolie en zelfs de motor zelf verzamelen na verloop van tijd stof, vuil en andere slijmerige zaken.
Op dezelfde manier raakt de database van WordPress verstopt met veel informatie die niet (meer) nodig is. Dingen zoals postrevisies, weggegooide berichten en pagina’s, spamreacties of ongebruikte tags.
Om de prestaties van je site te verbeteren, gebruik je deze tip en kun je de database optimaliseren om al deze onnodige informatie kwijt te raken. Dit kan eenvoudig worden gedaan met plug-ins zoals: WP-Sweep, WP-Optimize en Optimize Database.
09. Optimaliseer geüploade afbeeldingen
Afbeeldingen laten je website er mooi uitzien en trekken, maar ze zorgen ook voor de meeste vertraging tijdens het laden van een webpagina.
Grote afbeeldingen zorgen voor trage webpagina’s, waardoor gebruikers een minder dan optimale ervaring krijgen of alweer doorklikken naar een volgende website voordat de apagina volledig in beeld is. Het optimaliseren van afbeeldingen om hun bestandsgrootte te verkleinen is dus een absolute must om de laadtijd van de pagina te verkleinen. Dit is het grote geheim om je WordPress-site razendsnel te maken.
Smush Pro optimaliseert automatisch elke afbeelding op de website. Het streeft naar de hoogst mogelijke kwaliteit met de kleinst mogelijke grootte.
Als je op zoek bent naar een gratis plug-in oplossing, kunt je terecht bij de WP Smush-plug-in. Andere alternatieven zijn reSmush.it en Imagify.
10. Gebruik Lazy Loading voor snellere pagina’s
Het vervoeren van brandstof vertraagt een raceauto aanzienlijk. Maar het kan ook niet zonder brandstof. Dus, raceteams kwamen met een ingenieuze oplossing: beperk de hoeveelheid brandstof en tank hem alleen bij als dat nodig is.
Lazy Loading, oftwel ‘Lui laden’ werkt ook zo. Elke webpagina heeft afbeeldingen die (nog) niet gelijk te zien zijn. Ze zitten lager op de pagina (ook wel ‘onder de vouw’ genoemd). Met andere woorden, de gebruiker moet scrollen om ze te zien.
Het is daarom niet nodig deze afbeelding gelijk al te laden. In plaats daarvan worden deze afbeeldingen pas geladen als de gebruiker aan het scrollen is. Deze methode wordt lui laden genoemd.
Volgens HTTP Archive kun je op deze manier meer dan 12% besparen op paginagrootte, en dus laadtijden van pagina’s.
De Smush-plug-in van WPMU DEV (zowel de gratis versie als de Pro-versie die Oburon Design gebruikt) ondersteunt lui laden en zorgt tegelijkertijd ook voor beeldoptimalisatie. Je gebruikers zullen je hier zeker voor bedanken!
Ter afsluiting
Zoals je ziet, zijn er veel manieren waarop je WordPress kunt versnellen. Het hebben van een snelle site helpt je positie binnen de zoekmachines te verbeteren, verbetert de gebruikerservaring, verlaagt het bouncepercentage (aantal bezoekers dat gelijk je website weer verlaat), verhoogt het aantal conversies en zorgt uiteindelijk voor meer groei van je bedrijf.
Je zult geen prestatieverandering in een auto opmerken totdat je erin zit. Maar in tegenstelling tot een auto, kan iedereen jouw WordPress-site uitproberen. Als eigenaar van een website is het je verantwoordelijkheid om bezoekers van de site een vlotte en plezierige ervaring te geven.
Begin vandaag nog met de optimalisatie van je website!
11. Bonustip – uitbesteden
Vind je bovenstaande tips allemaal leuk en aardig, maar heb je toch geen zin om het zelf te doen? Besteedt de optimalisatie en het onderhoud van de website dan uit!