045-369 05 93 info@oburon.nl
Selecteer een pagina

Net als alle designtrends komen en gaan lettertypes (fonts). Toch zijn er een aantal lettertypes die nooit uit de mode raken. Eric Gill, Adrian Frutiger en Claude Garamond zijn gevierde namen in de ontwerpwereld, die veel van de lettertypen maakten die al tientallen jaren door professionele ontwerpers worden gebruikt. Met hun lettertypen kun je nieuwe typografie maken, ongeacht in welke tijd je leeft, dus je kunt erop vertrouwen tijdens je hele ontwerpcarrière.

Professioneel ontworpen

Naast het tijdloze design is het een groot voordeel dat deze lettertypes allemaal verkrijgbaar zijn in een groot aantal verschillende diktes, italic (schuine) versies en met een groot aantal extra tekens (glyphs). Het gebruik van speciaal ontworpen variaties in dikte ziet er in de praktijk zoveel beter uit dan de standaard Bold functies in de meeste tekstverwerkingsprogramma’s. Een professioneel ontworpen font voelt onbewust fijner bij het lezen door de perfect op elkaar afgestemde spatiëring en verhoudingen tussen de letters onderling.

Adobe Creative Cloud

Tien jaar geleden kosten deze lettertypes honderden, zo niet duizenden euro’s, maar vandaag de dag kun je veel van deze fonts gratis vinden. Ook is sinds oktober 2018 Typekit nu beschikbaar voor alle Creative Cloud-abonnees als onderdeel van Adobe Fonts, waardoor je toegang krijgt tot meer dan 10.000 lettertypen. Zo heb je nu al deze klassieke lettertypen binnen handbereik.

01. Helvetica

De Helvetica is sinds het ontwerp in 1957 een icoon van grafisch ontwerp geworden. Oneindig veel logo’s en huisstijlen (waaronder veel beroemde merken) maken gebruik van dit veelzijdige lettertype. Samen met de vernieuwde versie, de Helvetica Neue is het vaak het standaardlettertype voor veel ontwerpers. Helvetica staat vermeld op Adobe Fonts onder zijn alter ego Neue Haas Grotesk. Helvetica wordt ook bij elke Mac-computer meegeleverd.

02. Garamond

De Garamond is het perfecte voorbeeld van een klassiek letter die van oudsher gebruikt werd voor het drukken van boeken. Het is het bekendste serif-lettertype (met streepjes toegevoegd aan boven- en onderzijde) vanwege de goede leesbaarheid bij lange teksten. De meest populaire variant is de Adobe Garamond, maar er zijn ook gratis versies te vinden online.

03. Futura

Nog een lettertype dat, wanneer je er op let, ontzettend veel te vinden is in logo’s huisstijlen, folders en kopteksten. Heel herkenbaar door zijn geometrische, strakke vormen. Leuke detail, de Futura werd ook gebruikt voor de tekst op de gedenkplaat die te vinden is op de maan en daar eventuele aliens zal begroeten namens de bewoners op de eerstvolgende planeet aan de linkerzijde!

04. Bodoni

Bodoni is een van de meest opvallende lettertypen uit het moderne tijdperk. Het is een zogeheten Didone font. Didone is een samentrekking van de naam Didot en Bodoni, twee populaire fonts uit de 18e/19e eeuw. De fonts zijn te herkennen aan het grote contrast in dikte binnen een letter. Hoewel dit Bodoni en andere Didone-lettertypen minder leesbaar maakt voor body-copy, zijn het extreem populaire lettertypen voor logo’s, titels en koppen.

05. Franklin Gothic

Franklin Gothic is een van een groep vroege 20e eeuwse lettertypen. Ook dit font is een populaire keuze voor kranten, advertenties en reclamekoppen. Windows-gebruikers hebben altijd de mediumversie van Franklin Gothic beschikbaar. Adobe Fonts biedt de volledige ITC Franklin Gothic-set aan met maar liefst 12 lettertypen.

06. Baskerville

Baskerville is een van de meest gedenkwaardige lettertypes in de overgangsfase tussen de ‘ouderwetse’ en ‘nieuwerwetse’ fonts. Het is een veelzijdig lettertype dat geschikt is voor alle soorten typografie. Baskerville’s hoge contraststreken geven het een elegante uitstraling die de kloof overbrugt tussen old school lettertypes en de iets minder leesbare Didone lettertypen.

07. Gill Sans

Gill Sans is een van de weinige lettertypes die alom geprezen wordt in de ontwerpindustrie, afkomstig van Monotype. Dit betekent dat deze toegankelijk is voor alle Windowsgebruikers. Onder andere gebruikt voor de typografie van de Londonse Metro is Gill Sans een stijlvol lettertype met een grote persoonlijkheid.

08. Rockwell

Rockwell uit 1934 is de belichaming van het slab-serif type. Een slab-serif (ook wel Egyptienne genoemd) kenmerkt zich door de grote serifs. Bij de Rockwell zijn deze zelfs even dik als de rest van de letter. Het blokkerige, hoekige ontwerp maakt de Rockwell een fantastisch font voor koppen. Vooral als je gebruik maakt van alleen hoofdletters in een van de zwaarste beschikbare gewichten (diktes).

09. Clarendon

Clarendon is een populair lettertype voor posters en bewegwijzering. Door de geschiedenis heen is het tijdloze klassieker. Zowel de gewone Clarendon- als de Franse Clarendon-varianten zijn beschikbaar op Adobe Fonts, zodat u de ontwerpstijlen uit de Britse en Amerikaanse geschiedenis kunt nabootsen.