045-369 05 93 info@oburon.nl
Selecteer een pagina

Een favicon is een klein icoontje dat wordt weergegeven in de browserbalk van een website en in de bladwijzerlijst van de browser. Het is de kleinste versie van het logo binnen de branding van een bedrijf. Maar waar je vroeger alleen maar hoefde te zorgen dat een logo leesbaar was op papier en zelfs per fax, moet het tegenwoordig zelfs nog kleiner zijn en toch nog herkenbaar zijn.

Het ontwerpen van een favicon kan daarom een uitdaging zijn. Hieronder vind je enkele tips om je op weg te helpen om de beste favicon te ontwerpen:

1. Blijf simpel

Omdat een favicon zo klein is, is het belangrijk om het ontwerp zo eenvoudig mogelijk te houden. Vermijd ingewikkelde vormen en patronen, en gebruik in plaats daarvan heldere en duidelijke lijnen en vormen.

2. Houd het favicon ontwerpen herkenbaar

Hoewel het ontwerp eenvoudig moet zijn, moet het ook nog steeds herkenbaar zijn als onderdeel van de branding van je bedrijf. Houd daarom de belangrijkste elementen van het logo in gedachten en probeer deze te integreren in het favicon-ontwerp.

3. Test het ontwerp op verschillende apparaten

Het ontwerp van een favicon kan er anders uitzien op verschillende apparaten en in verschillende browsers. Het is daarom belangrijk om het ontwerp op verschillende apparaten en in verschillende browsers te testen om ervoor te zorgen dat het herkenbaar blijft.

4. Maak het bestand niet te groot

Omdat een favicon zo klein is, is het belangrijk om het bestand zo klein mogelijk te houden. Een groot bestand kan de laadtijd van de website vertragen, vooral op mobiele apparaten met een trage internetverbinding. Probeer het bestand daarom zo klein mogelijk te houden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het ontwerp.

5. Gebruik de juiste bestandsindeling voor je favicon ontwerp

Favicons worden vaak opgeslagen in de bestandsindelingen .ico, .png of .svg. Het is belangrijk om de juiste bestandsindeling te kiezen, afhankelijk van de behoeften van je website. .ico is de meest gebruikte bestandsindeling voor favicons en wordt ondersteund door de meeste browsers. Een ontwerper kan ervoor zorgen dat het logo op de juiste manier wordt aangepast en opgeslagen voor je website, maar je kunt dit ook zelf doen via een website als https://favicon.io/

Tot slot, vergeet niet dat een favicon een belangrijk onderdeel is van de branding van je bedrijf en dat het ontwerp zorgvuldig moet worden overwogen. Met deze tips kun je een herkenbare en effectieve favicon ontwerpen die je bedrijf helpt om zich te onderscheiden en professioneel over te komen, zelfs op het kleinste scherm.