045-369 05 93 info@oburon.nl
Selecteer een pagina

Subtractief kleurgebruik

Inhoudsopgave

Subtractieve kleurmenging is een proces waarbij wit licht wordt geabsorbeerd door een of meer kleurstoffen, wat resulteert in de creatie van een nieuwe kleur. Deze kleurstoffen kunnen als kleine deeltjes worden gemengd, zoals in verf of inkt, of ze kunnen in achtereenvolgende transparante lagen zitten, zoals bij filters voor theaterbelichting.

Subtrahere #

De term ‘subtractief’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘subtrahere’, wat ‘aftrekken’ betekent. Bij subtractieve kleurmenging wordt gestart met wit en worden primaire kleuren stapsgewijs afgetrokken om een nieuwe kleur te creëren. Dit is het tegenovergestelde proces van additieve kleurmenging, waarbij licht van verschillende kleuren wordt gemengd.

Gebruik #

Subtractieve kleurmenging wordt veel gebruikt in de grafische industrie, bijvoorbeeld bij het drukken van kranten, tijdschriften en boeken. Het kleurenspectrum wordt gecreëerd door verschillende kleurstoffen te combineren, zoals cyaan (C), magenta (M), geel (Y) en zwart (K). Door het combineren van deze kleuren in verschillende verhoudingen kunnen talloze kleuren worden gecreëerd.

Het is belangrijk om te begrijpen dat kleur een subjectief concept is en dat kleurmenging afhankelijk is van de context. De manier waarop kleuren worden weergegeven kan variëren afhankelijk van de lichtbron, het materiaal en de omgevingsomstandigheden. Het begrijpen van kleurmenging is echter van cruciaal belang voor de ontwikkeling van print- en ontwerpprocessen.

Powered by BetterDocs