045-369 05 93 info@oburon.nl
Selecteer een pagina

Na het overlijden van grootheid Steve Jobs en het lezen van zijn autobiografie die op briljante wijze zijn leven en werk weergeeft, werd het tijd om deze genie te eren met een blog. De manier waarop Steve Jobs in het leven stond zorgde ervoor dat hij vele innovatieve en ontwerptechnisch hoogstaande producten aan de wereld heeft geschonken. Van de eerste grafische, muisgestuurde computer (Apple Macintosh) tot de Iphone en de Ipad heeft deze man aan de wieg gestaan van hoe onze wereld er op dit moment uitziet.

Als mens was hij misschien niet altijd even goed voor de mensen om zich heen (veel van zijn familie en collega’s vervreemden door de tijd heen in mindere of meerdere mate van hem), maar als  visionair wist hij zichzelf telkens weer opnieuw uit te vinden. Zijn neus voor marketing en oog voor details zorgden er verder voor dat ieder nieuw product van zijn hand, op geniale wijze aan het publiek werd voorgesteld én verkocht.

 

Het belangrijkste tijdens de ontwikkeling van nieuwe producten was voor Jobs dat het product het allerbeste zou zijn, ongeacht de kosten en de tijd die ervoor nodig was om het te maken. Dit zorgde naast grote overschrijdingen van deadlines tevens voor medewerkers die overspannen raakten van alle wijzigingen en aanpassingen die Jobs van ze vroeg. Uiteindelijk kreeg Jobs meestal gelijk en zorgden al deze aanpassingen er wel voor dat hij het beste product op de markt bracht; de beste producten met het mooiste, coolste uiterlijk, verbluffende functionaliteit uitblinkend dooe eenvoud  en altijd verpaktin de meest aantrekkelijke verpakking. Hij zorgde ervoor dat ieder Apple product een hebbeding werd. Daarbij moesten zelfs de onderdelen die je niet ziet (de geheugenchips binnen in de computers bijv.), perfect worden gerangschikt. Dit had Jobs op jonge leeftijd geleerd van zijn adoptievader Paul Jobs.

In de periode dat Steve Jobs niet meer bij Apple werkte (hij werd eruit gewerkt en startte NeXT computers en later maakte hij van Pixar een succes), begon Apple langzaam steeds verder af te glijden. Een vrije val waaraan pas een einde kwam toen men Steve Jobs weer terug haalde. Eerst als iCEO (interim-CEO) en later als CEO. (Met als opmerkelijk detail dat hij in de beginjaren geen salaris wilde en een synbolisch bedrag ontving van 1 dollar per jaar. Dit compenseerde hij later overigens ruim toen hij werd benoemt tot CEO).

Het is dus maar de vraag wat er met Apple gaat gebeuren nu de ziel er uit is. De komst van ‘slechts’ een iPhone 4S als opvolger van de gewone iPhone 4 belooft in mijn ogen in ieder geval niet veel goeds.

Steve Jobs… insanely great!

Hieronder de introductie van de Apple Macintosh in 1984, met functies die nu gemeengoed zijn, maar destijds kon zorgen voor een zaal die compleet uit haar dak ging. (‘Today it is time to let the Macintosh speak for it self!)